Dieses Buch von Terry Bryant ist ein Mitbringsel meines Mannes aus New York. Es enthält Rezepte für “Frische, gesunde und kreative afrikanisch-amerikanische Küche” und enthält folgende 12 Kapitel:
- Top six good eats: You gotta rewind me
- It’s all good: Zero-waste watermelon
- Hydro Game: Drinks
- Sound Bytes: Appetizers, starters. Snacks.
- Mix Plates: Salads. Slaws. Dressings.
- Liquid Lessons: Soups. Stews. Pot Likker.
- So fresh and so green green: Veritable vegetables
- Bring the grain: Rice. Oats. Ancient grains. Grits.
- Proteine routine: Beans. Tofu. Tempeh. Seitan.
- Daily Bread: Biscuits. Cakes. Cornbread.
- Margies’s cupboard: Condiments. Sauces. Preserves. Pickles.
- Sweet thangs: Desserts. Candies. Ambrosial treats.
Die Rezepte haben manchmal sehr mysteriöse (für mich als weisse Österreicherin) Namen wie zum Beispiel “Some things are small in Texas caviar” oder “Gumbo Z”. Ich kannte “Gumbo” zuvor nicht, und mein englischsprachiger Mann hat mir erklären müssen, dass es eine Redewendung gibt, bei der in Texas Dinge eigentlich bigger sein sollen.
Interessanterweise wird neben jedem Rezept ein Musikstück angeführt, manchmal zusätzlich auch etwas aus der Sparte Kunst oder ein Buch – immer mit Bezug zum Rezept.
Bisher habe ich nur ein paar Rezepte ausprobiert, aber Rosemary-Roasted Tofu Cubes (knusprig gebackene Rosmarin-Tofu-Würfel) mache ich jetzt öfters – mit Variationen bei den verwendeten Kräutern und Gewürzen; und letzten Sommer hab ich ein paar Gläser voll Citrus and Spice Pickled Watermelon Rind (Süss-sauer eingelegte Wassermelonen-Rinde) gemacht, ungewöhnlich (für mich), aber sehr gut !
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DE | US | UK | FR (Affiliate Link, d.h. wenn jemand über diesen Link das Buch kauft, bekomme ich ein paar Prozente und freu mich drüber)
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This book, a selection of”Fresh, Healthy, and Creative African-American Cuisine” by vegan chef Terry Bryant, was a souvenir from New York that my husband brought home. It is made up of 12 chapters:
- Top six good eats: You gotta rewind me
- It’s all good: Zero-waste watermelon
- Hydro Game: Drinks
- Sound Bytes: Appetizers, starters. Snacks.
- Mix Plates: Salads. Slaws. Dressings.
- Liquid Lessons: Soups. Stews. Pot Likker.
- So fresh and so green green: Veritable vegetables
- Bring the grain: Rice. Oats. Ancient grains. Grits.
- Proteine routine: Beans. Tofu. Tempeh. Seitan.
- Daily Bread: Biscuits. Cakes. Cornbread.
- Margies’s cupboard: Condiments. Sauces. Preserves. Pickles.
- Sweet thangs: Desserts. Candies. Ambrosial treats.
The book is unapologetically African-American, and the recipes have idiosyncratic names like “Some things are small in Texas caviar” or “Gumbo Z” which can make it difficult to approach for a white Austrian like myself. For example I had never heard of gumbo before, and my English-speaking husband had to explain that normally, everything is bigger in Texas. And in an interesting touch, each recipe includes recommendations for a soundtrack and sometimes art or books that relate to the recipe.
I have only tried a few recipes from it so far. Rosemary-Roasted Tofu Cubes is something I now make rather often, with variations on the herbs and spices used; and last summer I made a batch of Citrus and Spice Pickled Watermelon Rind which is a really good if unusual chutney.
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